Ballonvaren boven de Kempen - Fotoreportages/Video's van ballonvaarten

 
Hoogstraats Balloon Team

Tel: +32 (0) 495 25 35 45
Achtelsestraat 98, 2320 Hoogstraten

www.balloninfo.be
Lowie-Ballon@online.be

Fotografie/Website

Ludo Verhoeven - Tel: +32 (0)475 62 98 52
Professor Devochtstraat 72, 2300 Turnhout

www.ludoverhoeven.be
contact

Foto's gesorteerd per gemeente: zie www.dekempenvanuitdelucht.be


2014 2013 2012 2011 2010 2009

H O M E


     

30.12.2008 / POPPEL - ZONDEREIGEN - WORTEL - ACHTEL - RIJKEVORSEL
Opstijgplaats: Poppel 14:45
Koud op de grond. Strakblauwe lucht, nevelig door smog. Veel wind was er niet en dus ging het gestatig traag richting Baarle-Hertog-Nassau. De bevroren landerijen en velden schoven onder ons door. We werder achtervolgd door de schaduw van de ballon. Prachtig. We namen hoogte naar 1300 m. De 'smog' onder ons was duidelijk waarneembeer. De zon gaf hier ook meer warmte. In de ballonmand was het 10° C. Pal over Zondereigen vaarden we richting Wortel/Hoogstraten. Achtel schoof onder ons door, daarna het gebied de Hees. Na een extra lange vlucht van bijna 2 uur (1:54) zijn we sportief geland in een wei aan de Mollenweg/Rijkevorsel.

 

FOTO'S


29.12.2008 / TURNHOUT - MERKSPLAS - HOOGSTRATEN - LOENHOUT - WUUSTWEZEL - KALMTHOUT
Opstijgplaats: Stadspark Turnhout om 14:40
Strakblauwe lucht, koud op de grond. Snel vaarden we via Merksplas en de Kolonie richting Hoogstraten. Om de geplande locatie in Wuustwezel voorbij te kunnen varen zocht Lowie hier lagere luchtregionen op en veranderde de koers. Minder snel ging het dan richting Loenhout waar het parcours voor de Azencross van morgen op de cyclo-crossers lag te wachten. Perfecte overvlucht van de geplande locatie in Wuustwezel. Na 1:30 zachte landing in Kalmthout-Achterbroek vlak bij het voetbalveld (Goossenstraatje).

 

FOTO'S


19.9.2008 / BAARLE-HERTOG (NASSAU) - ZONDEREIGEN - RIJKEVORSEL - OOSTMALLE
Opstijgplaats: Baarle-Hertog Voetbalveld om 18:00
Het contrast met de vlucht van gisteren was groot: het nog overwegend groene kempische landschap met de kleine dorpskernen en af en toe de steeds groter wordende serres schoof onder ons door. Een rustige vaart waarvan eens te meer alle passagiers, incluis piloot Lowie, erg van genoten.  Een sportieve landing, na een vaart van 1u15min,  sloot deze vlucht af. Prachtig.

  FOTO'S

18.9.2008 / VLUCHT OVER DE HAVEN VAN ANTWERPEN
Opstijgplaats: Park Brasschaat om 18:30
Vandaag hadden we echt ogen te kort (Lowie had ons verwittigd): een schitterende vlucht over de Antwerpse Haven. Vanuit Brasschaat vaarden we richting Ekeren om vervolgens de Haven van Antwerpen te 'overvaren'. Wat een gebied. Indrukwekkend. Het zal een uitgebreide fotoserie worden. Na een vaart van 1u10 minuten landden we een beetje sportief aan de Rietlandstraat naast de Expresweg E34 in Meerdonk.

  FOTO'S

16.9.2008 / RAVELS-EEL - RAVELS - TURNHOUT - BEERSE - VLIMMEREN
Opstijgplaats: RAVELS-EEL Wildertstraat om 18:20
Een hoog wolkendek en weinig wind vandaag zorgde weerom voor een rustige vlucht. Via Ravels vaarden we richting Turnhout. Boven het kanaal draaide de wind. We vaarden een tijdje pal boven het kanaal richting brug 1 om dan over de Heizijde en het St. Jozef ziekenhuis verden te varen naar Beerse. Dan ging het naar Vlimmeren. Even voorbij Vlimmeren maakte een zachte landing na een vlucht van ruim 1u15min.

  FOTO'S

8.9.2008 / BRECHT - HOOGSTRATEN - MINDERHOUT - MEERLE - CHAAM (NL)
Opstijgplaats: Brecht terrein T.C. De Merel om 18:35
Weinig wind vandaag, het werd dus een heel rustige vlucht. Met uitstekend verzicht vaarden we over Brecht naar Hoogstraten/Minderhout met vervolgens links van ons Meer en Meerle. Dan ging het richting Chaam. We vlogen pal over Chaam en even verder zette Lowie superzacht de mand aan de grond na een vlucht van bijna 1u25. Het volgteam stond ons reeds met open armen op te wachten.

  FOTO'S

31.8.2008 / TURNHOUT - OOSTHOVEN - HOGE MIERDE - LAGE MIERDE - MIDDELBEERS/VESSEM (NL)
Opstijgplaats: Grote Markt Turnhout om 18:45
Door de draaiende winden op de Grote Markt moest Lowie al zijn vakmanschap boven halen om de ballon recht te zetten. Van de helpers werd al hun gewicht en aandacht gevraagd. Onder luid applaus van de talrijke toeschouwers vertrokken we voor een snelle vaart richting Eindhoven. Tussen Middelbeers en Vessem (Broekdijk) zijn we 'sportief' geland na een vaart van 1u15min.

  FOTO'S

30.8.2008 / ARENDONK - OUD-TURNHOUT - TURNHOUT - MERKSPLAS - HOOGSTRATEN - LOENHOUT
Opstijgplaats: Arendonk - De Biezen om 19:07
Met behoorlijk wat wind en extra inspanning van de bedieners van de topkoord werd de ballon rechtgezet. Eenmaal de lucht in ging het in tamelijk snel tempo over het centrum van Arendonk, Oud-Turnhout en Turnhout richting Merksplas via Wortel naar Hoogstraten. Hoogstraten voorbij kruisten we de autostrade en het werd een 'sportieve' landing op het grondgebied van Loenhout.

  FOTO'S

29.8.2008 / TURNHOUT - OUD-TURNHOUT
Opstijgplaats: Sportvelden De Leemshoeve om 19:10
Een prachtige vaart over 'De stad van Marcel'. De eerste fans van Will Tura, Boogie Boy, Bart Peters, Lisa del Bo en Helmut Lotti hadden al (vroeg) postgevat op de Grote Markt voor de laatste 'VRIJ-dagen' van 2008. We vaarden langzaam verder richting Retie-Schoonbroek. Enkele honderden meter voorbij de Priorij van Corsendonk zorgde Lowie weerom voor een superzachte landing na een vaart van 1u15min.

  FOTO'S

28.8.2008 / HOOGSTRATEN - WORTEL - WEELDE STATIE - RAVELS EEL
Opstijgplaats: Hoogstraten Wereldakker om 18:47
Een heel rustige vaart onder lage grijze bewolking bracht ons van Hoogstraten via Wortel en Weelde Statie naar Ravels Eel. Een superzachte landing werd het. Het applaus van de passagiers was heel terecht. Vluchtduur: 1u30min.

  FOTO'S

26.8.2008 / BRASSCHAAT - SINT-JOZEF RIJKEVORSEL
Opstijgplaats: Park Brasschaat om 19:13
Enkel de zon liet vandaag verstek gaan. Een rustige vlucht onder een bewolkte hemel bracht ons parallel aan de autostrade Antwerpen-Breda en daarna het kanaal Dessel-Schoten van Brasschaat naar Sint-Jozef Rijkevorsel. We waren bijna 1u25 in de lucht.

  FOTO'S

16.8.2008 / OUD-TURNHOUT - TURNHOUT - MERKSPLAS - HOOGSTRATEN - LOENHOUT
Opstijgplaats: Oud-Turnhout Sportcentrum De Hoogt om 19:15
Over Turnhout, waar de kermis in volle gang was, vaarden we parallel aan het kanaal richting Beerse. De door Lowie opgezochte wind stuurde ons naar Merksplas. Merksplas kolonie lag pal onder ons. Vervolgens passeerden we Hoogstraten om verder koers te zetten naar Loenhout. Hier landden we naar een vaart van 1u25.

  FOTO'S

15.8.2008 / NISPEN (NL) - ESSEN - WUUSTWEZEL
Opstijgplaats: Nispen (Nederland) om 19:45
Meteen na het opstijgen een uitstekend ver zicht: koeltorens Doel, kranen van de Antwerpse have, skyline van Antwerpen, de Schelde en aan de andere zijde de torens van Joosen-Luyckx in Turnhout en de koeltoren van Mol. Over heel veel groen vaarden we richtig Wuustwezel waar we na een vlucht van 1u25 zijn geland. Een koe die aan het kalven was, een mooie zonsondergang in het westen en opkomst van de maan in het oosten waren in de vlucht inbegrepen.

 

FOTO'S


11.8.2008 / BRECHT - ZUNDERT (NL)
Opstijgplaats: Brecht terrein T.C. De Merel om 19:25
Vandaag een heel rustige 'internationale vlucht'. De wind dreef ons langzaam boven het centrum van Brecht richting Loenhout. We kruisten de autosnelweg Antwerpen-Breda ter hoogte van het nieuwe spoorwegstation. Boven Loenhout vielen ons de verschillende 'bouwwerven' op van de praalwagens voor het bloemencorso (14.9.2008). We vaarden dan verder richting Zundert waar we na een vlucht van 1u15 zacht landden.

 

FOTO'S


6.8.2008 / RIJKEVORSEL - MERKSPLAS - ZONDEREIGEN - WORTEL
Opstijgplaats: Rijkevorsel Breebos om 19:50
Weinig wind vandaag en om de 'goede' wind te vinden stegen we gestatig hoger en hoger tot 1350 meter. We vaarden richting Merksplas waar de eerste avond van Merksplas Feest! 2008 begonnen was. We 'hingen' lang boven de camping Veldenberg om daarna koers te zetten naar Zondereigen / Baarle Hertog. Op lagere hoogte vaarden we dan terug richting Hoogstraten. Na een vlucht van 1u25 landden we zacht op enkele honderd meter voor Wortel.

 

FOTO'S


1.8.2008 / BRASSCHAAT - BRECHT - SINT-LENAARTS - RIJKEVORSEL - MERKSPLAS
Opstijgplaats: Park Brasschaat om 20:00
Warmste dag tot nu toe van dit jaar. Een heel rustige lange afstandsvlucht van Brasschaat naar Merksplas waar we na 1u35 heel erg zacht aan de Bremstraat geland zijn.
Bonus van deze vlucht: schitterende zonsondergang vanop de eerste rij in de ballonmand.

 

FOTO'S


31.7.2008 / OUD-TURNHOUT - TURNHOUT - MERKSPLAS - HOOGSTRATEN - ACHTMAAL
Opstijgplaats: Oud-Turnhout Sportcentrum De Hoogt om 20:00
Een behoorlijke wind dreef ons in snelle vaart over Turnhout naar Merksplas en dan pal over Hoogstraten. Vervolgens ging het richting Essen. We landden zachtjes in Achtmaal (Nederland). In een tijd van iets meer dan 1u15 werd een behoorlijke afstand afgelegd.

  FOTO'S

30.7.2008 / TURNHOUT - VOSSELAAR - BEERSE - VLIMMEREN
Opstijgplaats: Turnhout Stadspark om 19:40
Een zwakke variabele wind voerde ons zijdelings van Turnhout naar Vosselaar en Beerse. Verder ging het naar Vlimmeren waar we na een kalme vlucht van 1u15 uiterst zacht zijn geland.

  FOTO'S

29.7.2008 / RIJKEVORSEL - MERKSPLAS (Marckstraat)
Opstijgplaats: Rijkevorsel Breebos om 20:15
Op weg naar Turnhout dreef de wind ons langzaam over Merksplas richting Weelde-Statie. In de buurt van het domein Zwart-Goor ging het terug richting Turnhout. Boven de Bosduif (grens Merksplas/Turnhout) vaarden we boven Koekhoven tot bijna aan het Zwart Water om na een vlucht van 1u32 te landen aan de Marckstraat.

  FOTO'S

27.7.2008 / MINDERHOUT - HOOGSTRATEN - RIJKEVORSEL - OOSTMALLE
Opstijgplaats: Bredaseweg tussen Minderhout en Meerle om 20:05
Over Heerle, Hal en het kronkelend Merkske vaarden we pal over Minderhout naar Hoogstraten. Heel mooi zicht op het Begijnhof en de St. Katharinakerk met in de achtergrond het Penitentiair Schoolcentrum. Vervolgens ging het via Rijkevorsel naar Oostmalle waar Lowie na een heel rustige vaart van 1u15 de mand terug op de grond zette.

 

FOTO'S


20.7.2008 / OLEN - ZAMMEL - TESSENDERLO
Opstijgplaats: Olen - Weeën, terrein ballonmeeting Olen om 20:30
Parallel aan de Boudewijnsnelweg E313 vlogen we richting Tessenderlo. Na een schitterende vlucht van een groot uur zette Lowie zijn ballon zacht aan de grond bij boer André.
  FOTO'S

12.07.2008 / BRECHT - RIJKEVORSEL - MERKSPLAS - OUD-TURNHOUT
Opstijgplaats: Brecht T.C. De Merel om 20:30
Langs Brecht, Sint-Lenaarts, Rijkevorsel, Merksplas, over het Turnhouts Vennengebied vaarden we tot aan de Hoge Mierdsedijk in Oud-Turnhout. Landing na een vlucht van 1u30
  FOTO'S

04.07.2008 / TURNHOUT - VOSSELAAR - GIERLE - LILLE
Opstijgplaats: Turnhout Leemshoeve om 20:30
Na ongeveer 30 minuten in de buurt van de opstijgplaats rondgevaren te hebben dreef de wind ons richting Vosselaar en Gierle om na een vlucht van 1u20 zacht te landen op de grens tussen Gierle en Lille

  FOTO'S

30.06.2008 / HOOGSTRATEN - ACHTEL - RIJKEVORSEL - WORTEL -MERKSPLAS
Opstijgplaats: Hoogstraten Wereldakker om 20:35
Via Achtel dreef de wind ons richting Rijkevorsel om dan te draaien naar Wortel. Van daaruit ging het naar Merksplas. Na een vlucht van 1u20 zijn we geland in de buurt van Tuincentrum Pelckmans.

  FOTO'S

26.06.2008 / RIJKEVORSEL - MERKSPLAS - OOSTHOVEN - ARENDONK
Opstijgplaats: Rijkevorsel Breebos om 20:37
Via Merksplas Kolonie vaarden we over Merksplas en Oosthoven naar Arendonk. We landden na iets meer dan 1 uur vlucht op Voorheide in Arendonk
  FOTO'S

     
22.12.2007 / OOSTMALLE - RIJKEVORSEL - MERKSPLAS - ZONDEREIGEN- TURNHOUT - BAARLE-HERTOG - WEELDE GEENEIND - ALPHEN/POPPEL   FOTO'S

2008 - Vanuit een volgwagen

10.9.2008 / Een heel speciale en delicate vlucht in het hoge noorden van Nederland.
Plaats van afspraak vandaag was Musselkanaal, dichtbij de Nederlands/Duitse grens en 50 km onder Groningen. Lowie heeft als enige ballonvaarder in de BENELUX een ballonmand die geschikt is om vluchten met minder- of invalide personen uit te voeren. Dit keer was de wens van een verlamde MS-patiente om eens met een ballon mee te kunnen varen. De vlucht verliep uitstekend. Alle passagiers en begeleiders van MS-patiënte Agnes waren vol lof over de vlucht. Landing in Hoogezand bij Groningen.
  FOTO'S

31.8.2008
Nico Verhoeven uit Turnhout maakte enkele beelden van op de begane grond van het opstijgen van de Turnhout Woonstad Ballon op de Grote Markt van Turnhout op 31.8.2008
  FOTO'S

21.8.2008 / GIERLE - TURNHOUT - LAGE MIERDE - MIDDELBEERS (NL)
Vanuit één van de volgwagens.
Met een behoorlijke snelheid ging deze vaart van Gierle richting Eindhoven (NL)
Middelbeers (enkele kilometer voor Oirschot) werd de landingsplaats.
Door de bosrijke omgeving verloor de fotograaf in de laatste kilometers de ballon uit zijn vizier en was hij te laat om de landing te fotograferen.
  FOTO'S

14.7.2008 / BRECHT - KASTERLEE (HOUTUM)
Vanuit één van de volgwagens
  FOTO'S

13.7.2008 / HOOGSTRATEN - KASTERLEE (GROOTREES)
Vanuit één van de volgwagens
  FOTO'S

Alle beeldmateriaal & website ©2008-2014 Ludo Verhoeven

Ballonvaren boven de Kempen
De Kempen vanuit de lucht

: fotoreportages van ballonvaarten boven de Kempen
: foto's gesorteerd per gemeente uit de Kempen