Ballonvaren boven de Kempen - Fotoreportages/Video's van ballonvaarten

 
Hoogstraats Balloon Team

Tel: +32 (0) 495 25 35 45
Achtelsestraat 98, 2320 Hoogstraten

www.balloninfo.be
Lowie-Ballon@online.be

Fotografie/Website

Ludo Verhoeven - Tel: +32 (0)475 62 98 52
Professor Devochtstraat 72, 2300 Turnhout

www.ludoverhoeven.be
contact

Foto's gesorteerd per gemeente: zie www.dekempenvanuitdelucht.be


2014 2013 2012 2010 2009 2008

H O M E


     

12.11.2011 / GIERLE - VLIMMEREN - SI.JOZEF-RIJKEVORSEL - HOOGSTRATEN
Opstijgplaats Gierle - 15:24
Weeral mooi herfstweer met lentetemperaturen. De strakblauwe lucht van de voorbije dagen moest wel plaatsmaken voor een wat neveliger uitzicht. Het werd een rustige vaart over de Lilse Bergen naar Vlimmeren en Sint Jozef Rijkevorsel. Mogelijk een van de laatste beelden van de buiten gebruik gestelde steenbakkerij SAS vooraleer de gemeente Rijkevorsel er woningen en een museum gaat bouwen (krant van vandaag). Lowie zocht koers naar Hoogstraten door gebruik te maken van de tegengestelde windrichtingen op verschillende hoogten. Dat lukte bijzonder goed zodat we juist voor zonsondergang een prachtig beeld van Hoogstraten te zien kregen. Een veilige zachte landing aan de Vlamingstraat in Hoogstraten sloot deze 1,5 uur durende ballonvaart af.

VIDEO

FOTO'S


30.10.2011 / BRECHT - HOOGSTRATEN - MINDERHOUT - ULICOTEN - CHAAM
Opstijgplaats: Brecht Kanaallaan 15:30
Behoorlijk wat wind bij het klaarmaken van de ballon maar met enkele bijkomende helpende handen van toeschouwers werd de ballon vlot rechtgezet. De verjaardagsvlucht voor een van de passagiers met famile begon uitstekend want, bijna opgestegen in hun achtertuin, vaarden we pal over hun woning. In behoorlijk tempo ging het richting Hoogstraten. We piepten door de gaten in het wolkendek: boven prachtig mooi weer en dat maakte het beneden donkerder dan het eigenlijk was. Het zonnespel door de gaten in de bewolking was prachtig zeker wanneer daardoor de bruingekleurde bomen fel oplichtten. Het kerkhof van Minderhout dat nu opviel door de chrystanten, schoof onder ons door en zo ging het verder naar Ulicoten en Chaam. Een zeer mooie vlucht met veilige landing naast Camping De Meijsberg aan de Alphenseweg in Chaam.

VIDEO'S

FOTO'S


29.9.2011/2.10.2011 - 1ste Maramures International Balloon Fiesta - Roemenië

Lowie nam deel aan het 1ste Maramures International Balloon Fiesta in Baia Mara, Roemenië,  en wij reisden mee. Een fotoverslag van dit 'avontuur' is hier te bekijken

   

3.9.2011 / Ochtendvlucht BRECHT - HOOGSTRATEN - MEER
Opstijglocatie: Brecht - terrein TC De Merel - 8:27
Een mistige ochtend maar met het vooruitzicht dat de mist snel zou optrekken. Met op de achtergrond een wei vol zonnebloemen werd de ballon rustig klaargemaakt voor vertrek. We vaarden parallel aan de snelweg Antwerpen-Breda. De grondnevel met de opkomende zon maakte het uitzicht heel speciaal. De toren van de St. Catharinakerk in Hoogstraten piepte uit deze grondnevel. Met wat fantasie kon je van het platte Kempenlandschap een heuvelland maken. Eenmaal de zon helemaal doorgebroken werd het behoorlijk warm. Een zachte en veilige landing na het voorbijvaren van de windmolens in Meer sloot deze mooie ballonvaart af.

VIDEO'S

FOTO'S


29.8.2011 / Ballonmeeting Ath - ATH - THORICOURT
Deelnemen aan een ballonmeeting heeft altijd is speciaals. De sfeer in Ath is bijzonder. Onder begeleiding van de muziek van de plaatselijke harmonie stijgen de ballons een voor een op vanuit het centrum van de stad. Wij vaarden van Ath tot in Thoricourt. Onze langzame vaart stond in schril contrast met de snelheid van TGV en Thalys die onder ons voorbijreden. We vaarden op enkele kilometer afstand voorbij het industrieterrein van Gelinghien waar op 30 juli 2004 die enorme gasexplosie plaats had. Achter ons zorgden wolken en zon voor een schitterend spektakel. Na een rustige vlucht landen we veilig en wel en heel zacht in Thoricourt waar de crew ons opwachtte.

VIDEO'S

FOTO'S


20.8.2011 / Ochtendvlucht OOSTMALLE - MERKSPLAS - WEELDE
Vroeg uit de veren vandaag voor een ochtendvlucht met de 2 'leeuwkes'. Voor de eerste keer sinds mijn ballonavontuur begon in december 2007 zou ik met een andere piloot dan Lowie meevoren. Mijn (ervaren) piloot van dienst was Jocachim. De koudelucht ventilatoren doorbraken de ochtendstilte tijdens zonsopgang. Even wachten op nog enkele passagiers en we vertrokken. Prachtig zicht op de ballon die door Lowie werd gevaren. Het landschap met de grondnevel was mooi, aan de horizon was duidelijk de luchtvervuiling waar te nemen. We vaarden richting Merksplas naar Weelde. De grote glazen serres van Koekhoven zijn echt indrukwekkend. Verder over het vliegveld van Weelde-Statie. In Weelde zijn we met tamelijk wat grondwind veilig en wel geland.

VIDEO

FOTO'S


5.8.2011 / HOOGSTRATEN - MEER
Vandaag gingen we te voet naar onze opstijgplaats aan de Achtelsestraat in Hoogstraten waar we om 19:50 vertrokken. We dreven rustig over Hoogstraten richting Minderhout en Meer. Aan de horizon konden we de skyline van Antwerpen bemerken. Naar het einde van de vlucht kwam de zon met de wolken spelen en kregen we een mooi spektakel te zien. We landden veilig in een weiland aan Hoogeind in Meer waar de crew ons opwachtte.

VIDEO

FOTO'S


1.8.2011 / OUD-TURNHOUT - TURNHOUT - HOOGSTRATEN
Opstijglocatie: Oud-Turnhout, sportvelden De Hooght - 20:14
Stralend weer, wolkenloze hemel. Vanuit Oud-Turnhout vaarden we pal over het centrum van Turnhout. De terreinen van de Brepols-site lagen klaar om de augustusfoor te ontvangen. De Grote Markt is nog een bouwwerf in afwachting dat dit 'Het Salon van Turnhout' wordt. 't Zal netjes zijn als alles klaar is tegen volgend jaar. Langs de serres van Koekhoven (Merksplas) die steeds maar uitbreiden, vaarden we verder richting Hoogstraten. Veilig en wel zijn we in het industrieterrein van Hoogstraten geland. De 'crew' plukte ons als het ware uit de lucht.

VIDEO

FOTO'S


5.7.2011 / MEERLE - HOOGSTRATEN - WESTMALLE
Opgestegen om 20:35 vaarden we richting Hoogstraten. Prachtig zicht op het Penitentiair Schoolcentrum Hoogstraten (PSC) gevestigd in het unieke kader van het eeuwenoud kasteel, het Gelmelslot. We vaarden verder richting Westmalle en passeerden de baan Hoogstraten Rijkevorsel ter hoogte van het tuincentrum. Bij de landing ging het er sportief aan toe. De grondwind legde de ballon plat en we lagen met ons neus in een pas 'gebeerd' veld. De boer en zijn zoon kwamen al lachend vragen of het nat genoeg was. Eén van de passagiers kon er niet genoeg van krijgen en wou de landing nog eens overdoen (zie video). Gelukkig was de beer goed geïnjecteerd en konden we de ballon "proper" inpakken. Weeral een vaart om niet te vergeten.

VIDEO

FOTO'S


20.5.2011 / MINDERHOUT - HAL - ZONDEREIGEN - RAVELS - OUD-TURNHOUT
Maidentrip met de nieuwe ballon 'Impuls - Het blad van de Noorderkempen'
De eerste vaart met de nieuwe ballon verliep heel rustig met vertrek in Minderhout. De frisse groene landerijen schoven onder ons door. We kruisten het Turnhouts Vennengebied: duidelijk zichtbaar zijn de pas afgegraven grondstukken met bedoeling de natuur zichzelf te laten herstellen zoals het vroeger was. Rustig vaarden we verder richting Oud-Turnhout. In de buurt van De Laks waar het volgteam ons stond op te wachten zijn we veilig geland.


FOTO'S


20.4.2011 / RAVELS-EEL - WEELDE-STATIE - ZONDEREIGEN - MINDERHOUT/CASTELRE
Zomers weer, blauwe lucht, geen wolken, weinig wind. Daar moest Captain Lowie het vandaag mee doen. De passagiers hadden graag over Beerse gevaren (opstijgplaats Turnhout) maar omwille van de zwakke wind, die de richting van de hoogspanningslijn volgde, kon geen 'lange' vlucht in deze richting gegarandeerd worden. Lowie liet de passagiers dan ook kiezen tussen een 'kortere' vlucht vanuit Turnhout richting Beerse of een 'lange' vlucht met opstijgplaats Ravels-Eels richting Hoogstraten. De passagiers kozen voor Ravels-Eel. Om 19:11 vertrokken we er langzaam richting Weelde-Statie waar we op 3000 voet hoogte het vliegveld kruisten. Grote bedrijvigheid hier: luchtcadetten krijgen er vliegopleiding met zweefvliegtuigen en de één na de andere wordt er omhoog getrokken. De veranderde windrichting dreef ons verder naar Zondereigen en dan richting Meerle. De wind draaide weer en parallel aan de Haldijk, met het nieuw aangelegde fietspad, vaarden we richting Minderhout. Juist over de Hoogstratensebaan zijn we veilig maar heel sportief geland na een vaart van 1:33 u.


FOTO'S


18.4.2011 / BEL (Geel) - GEEL - LICHTAART - LILLE - WECHELDERZANDE - WESTMALLE
Opstijgplaats: Bel (Geel): 19:15 - Prachtig weer vandaag met toch behoorlijk wat wind. We namen snel hoogte om richting Zoersel koers te zetten. Geel (Palmenkermis op de markt) en de omliggende natuurgebieden schoven onder ons door. Prachtige landschappen met al dat frisse groen en omgeploegde akkers. Links van ons Bobbenjaanland en onder ons Lichtaart. We vaarden verder naar Lille. Boven het vliegveld van Oostmalle waren er nog valschermspringers actief. Wat een snelheid als die springers in vrije val naar beneden duiken. Het einde van de vaart naderde en Lowie zocht een geschikte landingsplaats. Sportief zijn we na een vaart van 1:20 u veilig geland aan het nieuwe Trappistencafé in Westmalle.

 

FOTO'S


15.4.2011 / WEELDE-STATIE - MERKSPLAS - ACHTEL - SINT-LENAARTS
De oorspronkelijk geplande opstijgplaats Turnhout werd wegens de veranderde windrichting vervangen door Weelde-Statie om in de richting van Brecht te kunnen varen. Rustig weer, licht bewolkt en nevelig, dat waren de ingrediënten voor de vlucht van vandaag. Mooi zicht op Weelde-Statie met daarnaast het vliegveld. In de vaarrichting vielen al onmiddellijk de enorme serres van Koekhoven/Merksplas op: een echt glazendorp. Indrukwekkend. Merksplas en de Kolonie schoven links aan ons voorbij, onder ons het kapelleke van Bolk/Wortel. We passeerden Achtel, staken de baan Hoogstraten/Rijkevorsel over, kruisten het domein de Hees,  om enige tijd later, na een vaart van 1:35 u veilig te landen op het grondgebied van Sint-Lenaarts.

 

FOTO'S


13.4.2011 / OUD-TURNHOUT - RETIE - DESSEL - MOL - BALEN
Een privévlucht vanuit Oud-Turnhout. We vaarden richting Mol. We kruisten de E34 en hadden links van ons een goed uitzicht op de windmolens die langs de E34 in aanbouw zijn. We passeerden Retie en Dessel om vervolgens pal over Mol te varen richting Balen. Na een rustige vlucht zijn we voor het natuurgebied tussen Mol en Balen veilig geland.

 

FOTO'S


27.3.2011 / POPPEL - WEELDE - RAVELS-EEL - RAVELS
Opstijgplaats: Poppel 18:11
Na een lange inactiviteit van 'luchtfotograaf' was het vandaag zover: de eerste foto-ballonvaart van het jaar. Heel rustig weer en na het vertrek bleek al gauw dat de windrichting en -snelheid niet meer overeenstemden met de meteo berichten van kort voor het vertrek. Langzaam vaarden we van Poppel naar Ravels-Eel. Alle tijd van de wereld om het toch zeer mooie landschap (AA-vallei) te bewonderen. De voor mij niet onbekende AA-vallei fietsroute was heel duidelijk te herkennen. Na een vaart van 1:25 uur zijn we veilig land aan de Peelsestraat in Ravels

 

FOTO'S


2011 - Vanuit een volgwagen

31.8.2011 / Fotosessie nieuwe sportballon VLAAMS & NEUTRAAL ZIEKENFONDS
Opnamelocatie: Retie met vervolgens ballonvaart naar Meerhout

 

FOTO'S

 


Alle beeldmateriaal & website ©2008-2014 Ludo Verhoeven

Ballonvaren boven de Kempen
De Kempen vanuit de lucht

: fotoreportages van ballonvaarten boven de Kempen
: foto's gesorteerd per gemeente uit de Kempen