Ballonvaren boven de Kempen - Fotoreportages/Video's van ballonvaarten

 
Hoogstraats Balloon Team

Tel: +32 (0) 495 25 35 45
Achtelsestraat 98, 2320 Hoogstraten

www.balloninfo.be
Lowie-Ballon@online.be

Fotografie/Website

Ludo Verhoeven - Tel: +32 (0)475 62 98 52
Professor Devochtstraat 72, 2300 Turnhout

www.ludoverhoeven.be
contact

Foto's gesorteerd per gemeente: zie www.dekempenvanuitdelucht.be


2014 2013 2012 2011 2010 2008

H O M E


     

13.12.2009 / BAARLE-HERTOG - ZONDEREIGEN - HOOGSTRATEN - WESTMALLE
Opstijgplaats: Baarle-Hertog, Molenbaan 14:42
Koud, lage bewolking en tamelijk wat wind: de ingrediënten voor de ballonvaart van vandaag. De vaart zat er dus direct in bij het vertrek in Baarle Hertog. Boven Zondereigen stegen we hoger en het lukte om door de bewolking te stijgen: prachtige staalblauwe hemel rondom ons. Weerom een enige ervaring. Onder ons zagen we door de gaten in de bewolking het landschap snel voorbijschuiven. Boven Hoogstraten zakten we langzaam terug onder de bewolking. Het verschil in temperatuur met en zonder zon werd duidelijk aangevoeld. Met behoorlijke snelheid vaarden we verder richting Westmalle waar we heel sportief maar veilig geland zijn in een wei aan de Heikantstraat (15:51).

 

FOTO'S


8.11.2009 / POPPEL - BAARLE-HERTOG - MERKSPLAS - ST.JOZEF - OOSTMALLE
Opstijgplaats: Poppel 14:58
Een wolkenloze blauwe hemel en wat wind: meer moest dat niet zijn om eens te meer een vaart te maken die  niet vergeten wordt. Poppel lag snel diep onder ons en we genoten van een prachtig verzicht. Heel ver aan de horizon konden we de wolkenmassa herkennen die aangekondigd werd voor maandag. Gestaag schoof het landschap onder ons door: nog veel groen afgewisseld met de bruine en goudgele kleuren van de nog niet afgevallen bladeren. Hier en daar nog wat verdorde maïs. Lange schaduwen van de bomen in de velden. Prachtig. Via Merksplas Kolonie passeerden we Sint Jozef Rijkevorsel. Na anderhalf uur varen zijn we veilig geland in Oostmalle (Salphensebaan tegenover het zuiveringsstation)

 

FOTO'S


19.9.2009 / LOENHOUT - HOOGSTRATEN - WORTEL
Opstijgplaats: Loenhout 17:53
Loenhout lag snel onder ons, we dreven rustig over de landerijen richting Hoogstraten. We kruisten de autostrade Antwerpen-Breda met zich op de bouwwerf van de ecobrug. Hoogstraten naderde en we stevenden recht op de St Katharinakerk af. De impossante toren lag bij wijze van spreken voor het grijpen. Prachtig zicht weeral op het penitentiair schoolcentrum.
Landing: Wortel 19:07

 

FOTO'S


31.8.2009 / GIERLE - BEERSE - ACHTEL - HOOGSTRATEN - MINDERHOUT - ZUNDERT
Opstijgplaats: Centrum Gierle om 18:56
Een wolkenloze strakblauwe hemel en tamelijk wat wind lieten vermoeden dat het een snelle vaart zou worden met een uitstekend verzicht. En dat was ook zo. Heel aangename rustige vlucht met een fantastisch 360° panorama: Turnhout, koeltoren Mol, terrils in Limburg, windmolens Lommel en Nike Meerhout, heel in de verte de skyline van Brussel, Antwerpen stad, de haven, koeltorens Doel, zendmast Roosendaal, verderop vaag Dordrecht, Breda, Tilburg, Eindhoven en onderons veel groen in alle vormen en ja ook kleuren, je kunt er niet genoeg van krijgen. Anderhalf uur vliegt dan letterlijk zo voorbij. Niettegenstaande nogal wat grondwind zette Lowie zijn ballon zachtjes neer in een weiland op enkele meter van de grens tussen Zundert en Sprundel, net geen 33 km vanaf de opstijglocatie.

 

FOTO'S


30.8.2009 / MEERSELDREEF - CHAAM - GILZE - TILBURG
Opstijgplaats: Meerseldreef om 18:47
Enthousiaste passagiers aan boord vandaag die de regio bijzonder goed kenden en van vele boerderijen en eigendommen ook nog de eigenaars met naam en toenaam konden noemen. Aangenaam om te aanhoren. Via Chaam vaarden we naar Gilze waar we hoogte dienden te nemen om de militaire vliegbasis te kruisen. Weldra lagen de nieuwe buitenwijken Reeshof van Tilburg onder de mand: alles mooi geordend in diverse patronen, prachtig om zien. Op lagere hoogte vaarden we over de industrieterreinen Vossenberg om vervolgens, na een vaart van 1:25, zacht te landen aan de Burgemeester Letschertweg.

 

FOTO'S


17.8.2009 / HOOGSTRATEN - MERKSPLAS - TURNHOUT - OUD-TURNHOUT - RETIE
Opstijgplaats: Hoogstraten, Wereldakker om 19:10
Een 'bijna kopie' van de ballonvaart van gisteren: behoorlijk wat wind aan de grond tijdens het klaarmaken van de ballon en eenmaal los van de jeep ging het snel de hoogte in. Prachtig zicht op de Sint Catharina kerk en het Penitentiair Schoolcentrum van Hoogstraten. Lowie wou en zou vandaag pal over de markt van Turnhout varen. Zoekend naar de 'goeie' wind varieerde de vlieghoogte. Over het centrum van Merksplas stevenden we af op Turnhout. Het lukte Lowie om de Turnhoutse kermis pal onder ons te laten voorbijschuiven. Een stevige 'toeter' van één van de kermisattracties verwelkomende ons: men had ons gezien. We overvlogen nog de landingsplaats van gisteren en omstreeks 20:15 zijn we dan behouden geland in Retie, juist voor het Kasteel Du Four.

 

FOTO'S


16.8.2009 / HOOGSTRATEN - MERKSPLAS - TURNHOUT
Opstijgplaats: Hoogstraten, Wereldakker om 19:10
Er stond nog behoorlijk wat wind tijdens het klaarmaken van de ballon. Eenmaal de veiligheidskabel van de jeep losgemaakt namen we snel hoogte en vaarden we rustig van Hoogstraten weg naar Merksplas. De passagiers verbaasden zich eens te meer over het uitgestrekte groene landschap. Een beeld dat je niet hebt wanneer je met beide voeten op de grond staat. Merksplas schoof onder ons en Lowie stuurde ons richting Turnhout. De enorme serres op Koekhoven (Merksplas) blijven indruk maken. Onder ons nu de 'Oude Kaai', het centrum van Turnhout met de kermis aan onze rechterzijde. Tijd om te landen: om niet in de appelboomgaarden van Oud-Turnhout terecht te komen zette Lowie om 20:22 de ballon perfect neer in een grasveld achter de Cornelius Mertenslaan in Oud-Turnhout.

 

FOTO'S


31.7.2009 / MEERHOUT - GEEL - GEEL TEN AARD - KASTERLEE (GOOR)
Opstijgplaats: Meerhout, Boerenkrijglaan 19:57
De weinige wind die er stond was totaal gedraaid sinds de laatste meteowaarneming en we vaarden dus op grotere hoogte richting Eindhout. Lowie haalde alles uit de kast om meer richting Kasterlee te varen en dat lukte. Pal over gebied waar Reggae Geel 2009 van start ging vaarden naar Geel Ten Aard. Mooi uitzicht op Meerhout, Geel, Mol en de natuurgebieden rondom. Bobbejaanland naderde en door de 'preciesie sturing' van Lowie zijn we om 21:29 u, terwijl we nog van een prachtige zonsondergang konden genieten, veilig geland op het van ver uitgekozen grasveld in het gebied Goor (Kasterlee).

 

FOTO'S


26.7.2009 / Ochtenvlucht HERENTHOUT - HERENTALS - LICHTAART - OUD-TURNHOUT
Opstijgplaats: Herenthout,  Herentalse Steenweg 7:28
Vroeg uit de veren vandaag voor een ochtendvlucht boven Herentals. Afspraak om 6:00 in Hoogstraten waar we enkele minuten later vertrekken naar onze opstijgplaats in Herenthout. Rustig vertrek met weinig of geen wind aan de grond, boven was er toch behoorlijk wat wind. Weerom uitstekende verzicht: Brussel en Antwerpen waren uitzonderlijk goed waar te nemen. Richting Limburg staken de oude terrils boven de ochtendnevel uit. Herentals schoof onder ons door. Over een groot groen tapijt van de dennenbossen vaarden we verder richting Lichtaart (Hoge Rielen). Turnhout en Oud-Turnhout bleven ditmaal links liggen. We kruisten de E-34 ter hoogte van Corsendonk. Na een zeer rustige vlucht van zijn we een eindje verder aan de sporttereinen FC Zwaneven in Oud-Turnhout veilig geland (8:46)

 

FOTO'S


20.7.2009 / DRONGEN - GENT - LOCHRISTI
Opstijgplaats: Drongen,  Sint-Gerolfstraat 20:19
Speciaal voor het Vlaams Neutraal Ziekenfonds plande Lowie vandaag een vaart pal boven Gent waar de Gentse Feesten in volle gang zijn. Zo geschiedde ook: meer centraal over Gent varen is niet mogelijk. Duizenden feestende mensen onder ons tussen al die mooie historische gebouwen. Werkelijk indrukwekkend. Alle passagiers, piloot incluis, genoten van dit schouwspel. Ogen en camera's te kort. Eenmaal Gent voorbij werd het een rustige vaart tot in Lochristi. Toch nog, weliswaar in stilte, een emotioneel moment toen één van de passagiers zijn uitverkorene een huwelijksaanzoek deed en haar een verlovingsring rond de vinger schoof.

  FOTO'S

13.7.2009 / OUD-TURNHOUT - TURNHOUT - MERKSPLAS - HOOGSTRATEN
Opstijgplaats: Oud-Turnhout, Sportcentrum De Hoogt om 20:07
Van de geplande opstijgplaats Stadspark Turnhout werd uitgeweken naar Oud-Turnhout wegens de veranderde windrichting. De prachtige wolkenformaties tegen de felblauwe lucht lieten vermoeden dat het uitzicht weerom fenomenaal zou zijn en dat was ook zo. Schitterend verzicht: Tilburg, Eindhoven, windmolens Lommel, de terrils in Limburg, de skyline van Antwerpen waren gemakkelijk te herkennen. Ook de skyline van Brussel was zichtbaar. Over Turnhout via Merksplas vaarden we naar Hoogstraten. Prachtig. Lowie had de intentie zijn ballon vlak voor zijn deur aan de Achtelsestraat neer te zetten maar het ietsje meer wind besliste er anders over. 'Haasje over' en we zijn aan de andere kant van Hoogstraten aan de Hemelrijksestraat zacht en veilig geland om 21:29 uur.
Voor de statistiekliefhebbers en de regelmatige bezoekers van deze website: ik maakte vandaag mijn 50ste ballonvaart. Bedankt Lowie, bedankt Elena, voor al die schitterende vluchten. Aan alle teamleden: dank voor de heel aangename samenwerking.

  FOTO'S

12.7.2009 / ZOERSEL - VOSSELAAR - TURNHOUT - ARENDONK
Opstijgplaats: Zoersel (Monnikenheide) om 20:19
De 4-jarige Elias met zijn op komst zijnde broertje of zusje waren vandaag de jongste passagiers aan boord. Onmiddellijk na het opstijgen genoten we van een schitterend verzicht met onder ons één groen tapijt van bossen en weiden. Elias bemerkte er heel grote konijnen (de koeien). Behoorlijk snel vaarden we richting Turnhout. Het centrum van Turnhout schoof onder ons. We vaarden over het natuurgebied de Liereman verder richting Arendonk. Aan de Mierdseweg werden we letterlijk met open armen opgevangen door Elena, Masha en Denis. Lowie zette om 21:45 uur zijn ballon zachtjes neer aan de rand van de weg.

  FOTO'S

11.7.2009 / WESTERLO - GEEL
De ballonvaart van vandaag werd uitgevoerd in opdracht van het Vlaams Neutraal Ziekenfonds ter gelegenheid van 11 juli met vertrek aan het gemeentehuis van Westerlo tijdens het 'Westels Volksfeest'. Met enige vertraging wegens de regen stegen we op om 20:55 uur. Prachtig zicht op het kasteel Jeanne de Merode, het huidige gemeentehuis. Boven ons trok het wolkendek open. De donkere wolken aan de horizon stoorden onze vlucht niet. We vaarden rustig naar Geel waar we om 21:50 zacht geland in zijn in de wijk Leschot.

  FOTO'S

4.7.2009 / VORSELAAR - HERENTALS - MORKHOVEN -WESTMEERBEEK
Opstijgplaats: Vispluk Vorselaar om 20:09
Nog geen 5 minuten na onze 'take off' konden we het prachtige kasteel 'De Borrekens' bewonderen, als in een sprookje verscholen in het groen. Herentals kwam snel dichterbij. In het westen was de skyline van de Antwerpse haven met de koeltorens van Doel duidelijk zichtbaar. Het Albertkaneel schoof onder ons door, Olen lieten we links liggen en we vaarden pal over Morkhoven verder richting Westmeerbeek. Op zoek naar een geschikte landingsplaats passeerden we een camping waar met vele enthousiasme naar ons werd gewuifd en geroepen. Een eind verderop landden we na een vlucht van 1:21 in een wei naast Bonduelle in Westmeerbeek. Prachtige rustige vlucht.

 

FOTO'S


28.6.2009  MINDERHOUT - WORTEL - MERKSPLAS - BEERSE - VOSSELAAR
Opstijgplaats: Bredaseweg tussen Minderhout en Meerle om 20:18
Onmiddellijk na het opstijgen waren de passagiers verbaast over het vele groen dat er te zien was en over de complete rust die hen overviel. Wortel schoof rechts aan ons voorbij en Merksplas lag aan onze voeten. We namen boven Merksplas hoogte, de auto's werden alsmaar kleiner. Over de terreinen van het IOK Beerse vaarden we naar Vosselaar. We passeerden het centrum van Vosselaar, de E34, het Grotenhoutbos om vervolgens na een vaart van 1u25 te landen in een wei juist voorbij de Turnhoutsebaan.

 

FOTO'S


5.6.2009 / BAARLE-HERTOG - ZONDEREIGEN - MERKSPLAS -RIJKEVORSEL - MALLE
Opstijgplaats Baarle-Hertog Molenbaan 20:13
Een rustige vlucht over het groene landschap tussen Baarle-Hertog en Merksplas. Merksplas Kolonie, vandaag uitgebreid in het nieuws wegens de opening van een nieuwe vleugel, schoof onder ons door. Tussen Sint Jozef en Rijkevorsel vaarden we richting Oostmalle dat links van ons bleef. In Westmalle zette Lowie de ballon zachtjes neer in een wei aan de Schaggeleweg. De landeigenaar nodigde ons uit om nog eens te komen landen: 'zo is er hier nog eens iets te beleven'.

  FOTO'S

30.5.2009 / OCHTENDVLUCHT OVER ANTWERPEN / HAVEN VAN ANTWERPEN
Zeer vroeg uit de veren vandaag: vertrek in Hoogstraten om 04:00. In St Job in't Goor werd de ballon in de ochtendschemering klaargemaakt voor deze wel speciale vlucht. Lift-off om 5:21. Tien minuten later genoten van een prachtige zonsopgang. Geen wolkje aan de lucht. Door de veranderde windrichting schoof Antwerpen links aan ons voorbij en weldra hingen we boven het havengebied, met mooi uitzicht op Antwerpen Stad en aan de andere kant de koeltorens van Doel. Indrukwekkend. Eenmaal de haven voorbij werd alles terug mooi groen. Na een vlucht van 1:10 zijn we zacht geland op de grens van De Klinge en Clinge.

  FOTO'S

28.5.2009 / LOENHOUT - ST. LENAARTS - OOSTMALLE - WECHELDERZANDE - HERENTALS - OLEN
Opstijgplaats: Loenhout 20:18
Meteen bij het opstijgen zijn passagiers uitbundig in het uiten van hun eerste ballonervaring en gewaarwordingen. De passagiers van deze vlucht waren echter super entoesiast en het was echt een plezier om al hun commentaren te aanhoren. Via Sint-Lenaarts, waar zij blijkbaar iedereen met naam en toenaam kennen, dreven we verder over Oostmalle richting Herentals. Het kasteel van Vorselaar schoof rechts van ons voorbij, dan volgde Herentals. We vaarden pal over het 3-sluizencomplex van het Albertkanaal. Het werd tijd om te landen. Weerom haalde de Lowie alles uit de kast om de ballon perfect en veilig neer te zetten. Die ene koeienstront werd deskundig verwijderd. Prachtige vlucht van 1u33min.

  FOTO'S

24.5.2009 / DESSEL - MOL - MEERHOUT - VORST - AVERBODE - SCHERPENHEUVEL
Opstijgplaats: Dessel Akkerpad 19:55
We genoten al onmiddellijk van het prachtig uitzicht over de Molse Meren midden al het groen. Dessel centrum schoof onder ons door, vervolgens het atoomcentrum Mol-Donk waar de koeltoren plots veel kleiner leek. We passeerden Mol-Ezaart, Meerhout, Zittaart, het Albertkanaal en de Boudewijnsnelweg, Vorst, Veerle om vervolgens recht naar de abdij van Averbode te varen. Prachtig uitzicht op deze abdij. Tijd nu om een landingsplaats uit te zoeken. Met nog een behoorlijke snelheid zijn we sportief en veilig geland juist voorbij de N10 (Mannenberg) tussen Scherpenheuvel en Rilaar na een vlucht van 1:33u. 't Was 'werkendag' voor de Lowie.

  FOTO'S

21.5.2009 / HOOGSTRATEN - MERKSPLAS - TURNHOUT - KASTERLEE
Opstijgplaats: Hoogstraten Wereldakker om 19:52 (vluchtduur 1:28 uur)
Een veranderlijke wind speelde wat met de ballon tijdens het 'opblazen'. Eenmaal van de grond werd het een rustige vaart met heel goed verzicht. We overvlogen het centrum van Merksplas,  daarna Turnhout. De Mellevijver schoof onder ons door. Lowie plande de landing voor het gebied 'De Tikkebroeken' maar daar hebben we 'haasje over' gedaan om vervolgens superzacht te landen in een wei aan 'Vorsel' (Kasterlee). Een door alle passagiers zeer gesmaakte vlucht maar vooral voor René (75 jaar) die na 50 jaar zijn geboortestad Turnhout terugzag vanuit de lucht.

  FOTO'S

9.5.2009 / ESSEN - NISPEN - ROOSENDAAL
Opstijgplaats: Essen (Schriek om 20:10)
Weinig wind vandaag, het werd eens te meer een rustige vlucht. Alle tijd om te genieten van het bijzonder mooie landschap. Ook het verzicht was bijzonder: Zeelandbrug en stormvloedkering waren herkenbaar. We kruisten de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal, Roosendaal schoof onder ons door. Voorbij de autostrade Roosendaal-Vlissingen zocht Lowie een landingsplaats op. Toch even een spannend moment: juist voor de landing draaide de wind en die stuurde ons terug van waar we kwamen. Een perfecte supersnelle maar uiterst zachte landing na een vlucht van 1u20min.

  FOTO'S

30.4.2009 / RAVELS-EEL - RAVELS - TURNHOUT - VOSSELAAR - BEERSE
Opstijgplaats: Ravels-Eel om 19:37
Een rustige aangename vlucht boven het Kempische landschap met aan boord een internationaal gezelschap. Ana, Rosa en Mariazinha, de portugese vrienden van onze huisfotograaf Ludo, maakten zo kennis met de regio waar wij wonen. 'Uma spettaculo muito agradavel' was de commentaar na de vlucht.  De 2 kleinkinderen van de Lowie die ook aan boord waren hadden wel 100 km ver gevlogen ... We zijn heel zacht geland in Beerse.

  FOTO'S

22.4.2009 / MINDERHOUT - WORTEL - BEERSE - GIERLE - HERENTALS - O.L.Vr-OLEN
Opstijgplaats: Bredaseweg tussen Minderhout en Meerle om 19:21
Landingsplaats: Geelsebaan in O.L.Vrouw Olen om 20:37 - Vluchtduur 1:16

Pijlsnel namen we hoogte wegens de wind om gedurende de ganse vlucht van een adembenemend verzicht (70-80km) te genieten omdat in de loop van de dag de wind alle nevel had 'weggeblazen': Breda, Tilburg, Eindhoven, koeltoren van Mol, windmolens in Lommel, de terrils in Limburg, windmolens Nike, skyline van Brussel met het Atomium, VRT-toren, Mechelen Sint-Romboutstoren, skyline Antwerpen, Koeltorens Doel, de Schelde, de Oesterdam ... we geraken er niet over uitgepraat. Met een heel sportieve landing bij zonsondergang aan de Geelsebaan in Onze Lieve Vrouw Olen sloten we deze vlucht af. SCHITTEREND.

  FOTO'S

21.4.2009 / BREDA - ULVENHOUT - CHAAM - ULICOTEN - WEELDE-STATIE
Opstijgplaats: Breda (Rietdijk) om 19:17
Landingsplaats: Weelde-Statie achter café 'De Grens' om 20:38 - Vluchtduur 1:21
Er stond behoorlijk wat wind op de opstijgplaats waar we het gezelschap kregen van 3 Nederlandse ballonvaarders. Breda is indrukwekkend om zien vanuit de lucht. Alles netjes geordend met veel groen in de randwoonkernen. Tilburg lag in de verte. Eenmaal Ulvenhout voorbij vaarden we over mooi natuurgebied. We passeerden dan Chaam, Ulicoten, Baarle-Hertog om vervolgens wegens de toch sterke wind erg sportief te landen juist voorbij Café 'De Grens' (Stwg op Baarle-Hertog).

  FOTO'S

19.4.2009 / OUD-TURNHOUT - TURNHOUT - VOSSELAAR - GIERLE
Opstijgplaats: Oud-Turnhout Sportcentrum De Hoogt om 18:27
Landingsplaats: Gierle (Het Laar - rand Grotenhoutbos) om 20:00 - Vluchtduur 1:33

Een mooi zicht op het centrum van Oud-Turnhout. We namen hoogte en vaarden traag over de wijk Schorvoort richting Brug 2 (Merksplassesteenweg). We hadden ruim de tijd om Turnhout te . De wind dreef ons dan op lagere hoogte naar Vosselaar. We kruisten de E34 ter hoogte van het Carestelrestaurant. Een paar 100m voor Gierle Centrum zijn we zacht geland.

  FOTO'S

14.4.2009 / POPPEL - BAARLE-HERTOG - ZONDEREIGEN - HOOGSTRATEN - ST-LENAARTS
Opstijgplaats: Poppel om 18:37 u
Landingsplaats: Vogelzang (Brecht-St. Lenaarts) om 19:59 Vluchtduur 1:22 u
Van Poppel vaarden we naar Baarle-Hertog. We passeerden rechts van Baarle-Hertog over het landgoed Schaluinen. Zondereigen en Ulicoten schoven onder ons door. De jusite wind wind werd opgezocht om verder naar Hoogstraten te varen. Mooi zicht op de watermolen, windmolen en St. Katharinakerk. Op de grens van Brecht/St Lenaarts maakten we een heel sportieve landing.

 

FOTO'S


13.4.2009 / MEER - MINDERHOUT - HOOGSTRATEN - ACHTEL - RIJKEVORSEL - ST-JOZEF RIJKEVORSEL - VLIMMEREN. Opstijgplaats: Meer om 18:30 u
Landingsplaats: Vlimmeren (wei tussen Erpelaar en Schrieken) om 19:47 u

Een pijlsnel vertrek gaf ons direct een schitterend uitzicht op de windmolens van Meer en aan de andere zijde de als monument beschermde wereldgekende Meirberg. Meer voorbij ging het op grotere hoogte naar Minderhout en Hoogstraten. De toren van de St. Catharinakerk kwam spreekwoordelijk binnen handbereik. Over Achtel, Rijkevorsel en St. Jozef vaarden we richting Lille. Eenmaal de Antwerpsesteenweg voorbij zijn we heel sportief geland. Vluchtduur 1 uur 17 minuten.

 

FOTO'S


12.4.2009 / PAASVLUCHT: MEERSELDREEF - MEERLE - ZONDEREIGEN - OUD-TURNHOUT
Opstijgplaats: Meerseldreef, Kapelweg, om 18:09u
Landingsplaats: Oud-Turnhout, De Laks, om 19:39

In een behoorlijk tempo overvlogen we kort na het opstijgen Meerle. We namen wat meer hoogte om de juiste koers op te zoeken. De wind zwakte af en we dreven langzaam verder richting Zondereigen. Feërieke nevelige landschappen onder ons en mysterieuze vergezichten. Op lagere hoogte passeerden we Zondereigen, het Zwart Water, het Pannenfabriek, de vennen tussen het Kanaal en de Stwg op Ravels om vervolgens in het gebied De Laks te landen. Vluchtduur 1:30 u.

 

FOTO'S


11.4.2009 / Citytrip: GEEL
Opstijgplaats: Geel, Molderbeemdendijk om 18:00u
Landingsplaats: Geel, Winkelom, achter het bedrijf Lornoy, om 19:05

Afstand in 'vogelvlucht': +/- 4,3 km
Lowie toonde vandaag zijn absolute stuurmanskunst. Steeds op zoek naar dat beetje wind om een perfecte vaart over Geel aan zijn passagiers aan kunnen te bieden slaagde hij erin om ons gedurende een vol uur Geel vanuit de lucht te laten aanschouwen. Schitterend.

  FOTO'S

31.3.2009 / BAARLE HERTOG - ZONDEREIGEN - RIJKEVORSEL - WESTMALLE
Opstijgplaats: Baarle Hertog, Oordeelsestraat, om 18:25u - vluchtduur 1:30
Vandaag mijn 30ste 'foto-ballonvaart' met 'de Lowie' en dat exact op mijn 62ste verjaardag. Een wolkenloze blauwe lucht liet alweer vermoeden dat deze ballonvaart puur genieten zou worden. We passeerden al snel de dorpskern van Baarle-Hertog-Nassau. Op grotere hoogte vaarden we verder naar Zondereigen, Merksplas bleef links liggen. Op lagere hoogte zetten we koers naar Rijkevorsel. Ondertussen werd er genoten van de mooie vergezichten. Tegen zon in gekeken kon je in verbeelding de zee ontwaren. Met Rijkevorsel aan onze rechterkant ging het verder naar Oostmalle om vervolgens juist voor Westmalle bij zonsondergang sportief te landen. Dank nog aan alle medepassagiers, Elena en Lowie, Hilde en Dominiek, Jan om na de vlucht in koor 'Lang zal hij leven' te zingen.

  FOTO'S

14.2.2009 / MINDERHOUT - HOOGSTRATEN - RIJKEVORSEL - OOSTMALLE
Opstijgplaats: Bredaseweg tussen Minderhout en Meerle om 11:05
Een staalblauwe lucht op Valentijnsdag. Moeilijk te geloven dat het gisteren zo'n miezerige dag was. Het werd een heel rustige en aangename vlucht met schitterende vergezichten. Op grotere hoogte (1300 m) was aan de horizon de 'smogband' duidelijk zichtbaar. Deze prachtige valentijnsvlucht over Hoogstraten en Sint-Lenaarts duurde 1u36. We landden zacht tussen de talrijke molshopen in een wei op de grens van Brecht en Westmalle.

  FOTO'S

10.1.2009 / TURNHOUT - RAVELS - WEELDE - BAARLE-HERTOG
Opstijgplaats: Stadspark Turnhout om 14:20
Alweer wolkenloze blauwe lucht, nevelig op grotere hoogte en ... koud aan de grond. Temperatuur in de ballonmand +11°. We namen onmiddellijk grotere hoogte om over Oosthoven koers te zetten naar Ravels. We overvlogen Weelde en dan ging het richting Alphen. Het ondergesneeuwde landschap met de sinds gisteren nog altijd prachtig aangevrozen bomen schoof onder ons door. Na een weerom prachtige vlucht van 1u20  landden we zacht aan de Baarlesebaan (Baarle-Hertog).

  FOTO'S

6.1.2009 / POPPEL - ZONDEREIGEN - RIJKEVORSEL - OOSTMALLE
Opstijgplaats: Poppel 14:20
Wolkenloze blauwe lucht en zeer koud aan de grond. In de ballonmand was van de bittere koude weinig te voelen. Schitterende vergezichten vanop 1350 m hoogte. Baarle-Hertog-Nassau, Zondereigen, Merksplas, Turnhout, Rijkevorsel, Wortel, Hoogstraten lagen 'ingebed' in het witte sneeuwlandschap. Via Zondereigen, Merksplas en Rijkevorsel zijn we zacht geland op het grondgebied van Oostmalle. Vluchtduur: 1u15min.

  FOTO'S

2009 - Vanuit een volgwagen

4.8.2009 / POPPEL - BAVEL (NL)
Opstijgplaats: Poppel, 19:54
Met een mindervalide en volledig invalide passagier aan boord werd er van vandaag van Poppel naar Bavel gevaren. Wat geldt voor elke ballonvaart was vandaag zo mogelijk nog strenger van toepassing omdat Jeroen  liggend moest meevaren: niets aan het toeval overlaten, uiterste voorbereiding van de vlucht en bijzondere concentratie tijdens heel de vlucht en de landing. De volledige vaart verliep als gepland. Na een 1:15 werd er behouden geland in Bavel. De droom van Jeroen werd werkelijkheid.

  FOTO'S

3.8.2009 / 100-jarige passagier aan boord / MERKSPLAS - TURNHOUT - RETIE
Opstijgplaats: Merksplas, Stwg op Hoogstraten 19:46
Wat begon als een grapje werd vandaag werkelijkheid: als 'jonge' 90-jarige maakte Dina Van den Heuvel uit Merksplas 10 jaar geleden een ballonvaart met de Lowie. Na deze ballonvaart grapte Lowie: Dina, als ge 100 wordt dan moogt ge met mij eens gratis meevliegen. Belofte maakt schuld: begin van dit jaar stuurde de familie van Dina een e-mail aan Lowie met de vraag of het aanbod van 10 jaar geleden nog geldig was, want Dina was intussen 100 jaar. Lowie komt zijn belofte natuurlijk na en zo maakte Dina vandaag een gratis ballonvaart, vergezeld van een aantal familieleden. Een schitterende vlucht van Merksplas over Turnhout naar Retie. En de toekomst ziet er ook goed uit: voor elk jaar dat Dina nog toevoegt aan haar 100 jaar mag ze van Lowie met hem een gratis ballonvaart maken. Wordt vervolgd ...

  FOTO'S

22.5.2009 / HOOGSTRATEN - TURNHOUT - RETIE
Vanuit een volgwagen

  FOTO'S

10.5.2009 / MERKSPLAS KOLONIE - ST. ANTONIUS-ZOERSEL
Opstijgplaats: Merksplas Kolonie aan de Kapel om 19:35
Een speciale vlucht vandaag: Een promovlucht voor Chris en Wendy van 'Mijn Restaurant' (VTM) om hun restaurant 'TGERECHT uit Turnhout in de kijker te zetten.   De VLD, district Turnhout-Hoogstraten, organiseerde vandaag in Merksplas-Kolonie een familiedag met wandelzoektocht en barbecue en de winnaar van de zoektocht kreeg een ballonvaart aangeboden. Burgemeester Frank Wilrijcx overhandigde de instapkaart aan de winnaar. Kort daarna vertrok de ballon onder grote belangstelling en in aanwezigheid van minister Van Mechelen richting Sint Antonius-Zoersel waar het gezelschap veilig en sportief door Lowie aan de grond werd gezet.

  FOTO'S

23.4.2009 / Vanuit de volgwagen: Oud-Turnhout - Loenhout
Opstijgplaats: Oud-Turnhout Sportcentrum De Hoogt om 19:07
Landingsplaats: Loenhout Schietveldweg om 20:25

  FOTO'S

Alle beeldmateriaal & website ©2008-2014 Ludo Verhoeven

Ballonvaren boven de Kempen
De Kempen vanuit de lucht

: fotoreportages van ballonvaarten boven de Kempen
: foto's gesorteerd per gemeente uit de Kempen